piątek, 26 czerwca 2020

Salatka z burraty z żółtymi pomidorami i karmelizowanymi brzoskwiniami


Składniki (2 porcje):
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka cukru
2 duże, twarde brzoskwinie pokrojone na ósemki
2 łyżki octu balsamicznego
4 pomarańczowe pomidory pokrojone na ósemki
2 kulki sera burrata lub mozarella
garść pistacji
3 gałązki bazylii
sól
1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
oliwa do polania sałatki


Sposób przygotowania:
  1. Kolendrę i koper włoski wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Gdy ziarna zaczną intensywnie pachnieć, dodaj masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj ósemki brzoskwiń i krótko podsmaż z obu stron, dodaj ocet balsamiczny i poczekaj chwilę, aż odparuje (brzoskwinie powinny pozostać chrupiące, więc cały proces powinien trwać krótko). Zdejmij patelnię z ognia.
  2. Na talerzu rozłóż kulki sera, dookoła nich ułóż kawałki pomidorów i karmelizowanych brzoskwiń.
  3. Sałatkę posyp odrobiną soli, pistacjami, młotkowanym pieprzem i listkami bazylii. Na koniec skrop oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz