niedziela, 28 czerwca 2020

Makaron z kurkami, szpinakiem i wędzonym twarogiem


Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti (ilość na 2 porcje)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
350  - 400 g dokładnie opłukanych kurek
4 gałązki tymianku
2 garście młodego szpinaku
4 łyżki śmietany
2 łyżki utartego parmezanu
2 grube plasterki wędzonego twarogu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni podgrzej oliwę i masło, dodaj czosnek, zeszklij, a następnie dodaj kurki i listki tymianku. Kurki podsmażaj ok. 5 minut, aż będą miękkie, dodaj odrobinę soli. 
  3. Do kurek dodaj opłukany szpinak, wymieszaj z kurkami i po chwili, kiedy liście zmiękną zestaw z ognia.
  4. Na patelnię dodaj śmietanę i parmezan oraz 2 łyżki wody z gotowania makaronu, wymieszaj.
  5. Patelnię postaw z powrotem na ogniu i dodaj do niej przecedzony makaron i połowę pokruszonego wędzonego twarogu. Wymieszaj makaron z zawartością patelni i od razu podaj posypany resztą pokruszonego twarogu i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz