Bread and butter pudding, to kolejny przysmak, który
przeniknął do kuchni irlandzkiej z Wielkiej Brytanii. Jest to zapiekanka z lekko
już podeschniętego pszennego chleba potraktowanego masłem i zapieczonego z
mieszanką śmietany, jajek i mleka. Ja wiem, że to nie brzmi zbyt seksownie, ale
dla wielu Irlandczyków są to smaki dzieciństwa, podobnie jak dla nas np. ryż na
mleku zapiekany z jabłkami, czy kompot z rabarbaru albo zupa szczawiowa lub
pyry z gzikiem, każde pokolenie ma swoje wspomnienia kulinarne. Irlandzkie
mamy, choć zapewne jeszcze nie kierowały się zasadą zero waste, przygotowywały
bread and butter pudding jako deser dla swoich
dzieci, wiedząc, że jest pożywny, pyszny i rozgrzewający, co w chłodnym
klimacie Irlandii nie było bez znaczenia.
Ja lubię bread and butter pudding na sobotnie lub niedzielne śniadanie
i zapewniam Was, jak raz zrobicie, życie nie będzie już takie samo jak
wcześniej. I to jest właśnie patent na to, jak zostać bohaterką/bohaterem w
swoim domu.
Bread and butter pudding można przygotować z pszennego chleba, ale można też do tego
celu wykorzystać podeschniętą babkę lub placek drożdżowy, bagietkę, pieczywo
tostowe, brioszkę lub bułeczki scones, czy też rogaliki. Ja wykorzystałam
chałkę, którą wcześniej własnoręcznie upiekłam.
Składniki:
ok. 8-10
kromek chałki (lub innego jasnego pieczywa)
50 g
masła (użyłam masła Kerrygold)
2 jajka
140 ml
śmietany kremówki
225 ml mleka
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
esencji waniliowej
odrobina
masła do wysmarowania foremki
do
podania:
owoce
cukier puder
odrobina
gęstej kwaśnej śmietany (dowolnie)
Sposób
przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 160⁰ C. Foremkę wysmaruj masłem.
- Kromki pieczywa posmaruj obficie masłem i ułóż w naczyniu do zapiekania tak, aby lekko zachodziły na siebie.
- Połącz jajka z kremówką, mlekiem, cukrem i esencją waniliową (trzepaczką rozprowadź na jednolitą masę). Masę wylej na przygotowane pieczywo pokrywając je równomiernie.
- Naczynie z puddingiem umieść na głębokiej blaszce do pieczenia wypełnionej gorącą wodą do wysokości ok. 2-3 cm. Wszystko razem wstaw do piekarnika i piecz 35 minut lub do momentu aż pudding się zetnie i lekko zrumieni na wierzchu.
- Gotowy pudding przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami.
Bread and
butter pudding można przygotować wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano
tylko upiec, aby jak najszybciej podać go na śniadanie. Można też kromki pieczywa poprzekładać owocami, np. kawałkami rabarbaru, tak jak u mnie lub malinami, jagodami itp. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz