czwartek, 16 lipca 2020

Sałatka nicejska



Składniki (2 duże porcje):
1 stek z tuńczyka o wadze ok. 200 g
1 łyżka oleju o smażenia
6 małych, młodych ziemniaczków
1 garść fasolki szparagowej
1 główka mini sałaty rzymskiej
8-10 pomidorków koktajlowych
1 upieczona papryka ze słoika
8 filecików z sardeli
12 czarnych oliwek
2 jajka ugotowane na twardo (dowolnie, ja nie dałam)
szczypta czarnego pieprzu młotkowanego

sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
szczypta soli


Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzej olej i usmaż stek z tuńczyka, w zależności od grubości smaż 2-3 minuty z każdej strony, posól, posyp pieprzem, okryj folią i pozostaw, żaby "odpoczął".
  2. Ziemniaki ugotuj w całości bez obierania, fasolkę ugotuj al dente, odstaw do ostygnięcia.
  3. Opłukane i osuszone liście sałaty rozłóż na talerzach, na nich ułóż ziemniaki przekrojone na połówki, fasolkę, pomidorki, pokrojoną na paski paprykę oraz fileciki z sardeli i oliwki.
  4. Składniki sosu umieść w słoiczku i zakręć, wstrząśnij energicznie kilka razy do uzyskania gładkiej emulsji.
  5. Sałatkę polej sosem i posyp odrobiną młotkowanego pieprzu.

1 komentarz: