Wywodzące
się ze Szkocji, gdzie znane było już w XVIw., słodkie pieczywo o nazwie scones
jest bardzo popularne w Irlandii. Jak Irlandia długa i szeroka, tak dużo jest
odmian tych bułeczek. Zasadniczo jest to ciasto, które robi się z mąki, mleka i
sody lub proszku do pieczenia. Irlandczycy, zamiast mleka, najczęściej używają
maślanki. Najbardziej podstawowa wersja scones zawiera mniej cukru i nie
zawiera owoców, chyba, że suszone, wtedy podaje się ją z masłem, dżemem, lemon
curd, miodem lub ze śmietanką. Poniższa wersja, nieco słodsza i ze świeżymi
sezonowymi owocami przypomina trochę
muffinki, ciasto w środku jest wilgotne, z wierzchu rumiane i lekko chrupiące.
Myślę, że nie wymaga żadnych słodkich dodatków.
Składniki (8-10 szt):
250 g mąki
pszennej
75 g cukru
skórka
otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki
proszku do pieczenia + ½ łyżeczki sody
1/3 łyżeczki
soli
115 g
zamrożonego masła (z zamrażalnika), użyłam masła Kerrygold
½ szklanki
maślanki + 2 łyżki do posmarowania bułeczek
1 jajko
1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka
ekstraktu z cytryny
120 g
czarnych jagód, borówek lub malin umytych i osuszonych
2 łyżki
płatków migdałowych
Sposób
przygotowania:
- W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
- Zamrożone masło zetrzyj na tarce i dodaj do suchych składników. Wymieszaj masło z suchą masą ręcznie do uzyskania grudkowatej konsystencji (nie próbuj zagnieść z tego jednolitego ciasta, masa ma być grudkowata).
- ½ szklanki maślanki połącz z roztrzepanym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii i cytryny i dodaj do suchej masy, delikatnie wymieszaj, ciasto powinno pozostać grudkowate i lepkie. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać 1-2 łyżki mąki.
- Na koniec dodaj owoce i bardzo delikatnie wymieszaj uważając, aby ich nie rozgnieść.
- Z gotowego ciasta uformuj 8 – 10 kulek, można to zrobić rękami posypanymi mąką, ja użyłam łyżki do nakładania lodów. Kulki umieść na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zachowaj duże odstępy, gdyż kulki „rozleją się” podczas pieczenia i przybiorą formę zbliżoną do polskich drożdżówek.
- Każdą kulkę ciasta przed pieczeniem posmaruj pozostałą maślanką i posyp płatkami migdałowymi.
- Blachę wstaw do pieca nagrzanego do 200° C i piecz 20-25 minut lub do momentu uzyskania rumianego koloru.
Uwaga. Przed
pieczeniem dobrze jest wstawić bułeczki do lodówki na 30-60 minut. Im
zimniejsze ciasto wstawimy do pieca, tym lepsze wyjdą nasze bułeczki. Gotowe bułeczki
można polukrować lub posypać pudrem, choć nie jest to konieczne, gdyż i bez
tego są słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz