poniedziałek, 20 lipca 2020

Cytrynowo-jagodowe bułeczki scones



Wywodzące się ze Szkocji, gdzie znane było już w XVIw., słodkie pieczywo o nazwie scones jest bardzo popularne w Irlandii. Jak Irlandia długa i szeroka, tak dużo jest odmian tych bułeczek. Zasadniczo jest to ciasto, które robi się z mąki, mleka i sody lub proszku do pieczenia. Irlandczycy, zamiast mleka, najczęściej używają maślanki. Najbardziej podstawowa wersja scones zawiera mniej cukru i nie zawiera owoców, chyba, że suszone, wtedy podaje się ją z masłem, dżemem, lemon curd, miodem lub ze śmietanką. Poniższa wersja, nieco słodsza i ze świeżymi sezonowymi  owocami przypomina trochę muffinki, ciasto w środku jest wilgotne, z wierzchu rumiane i lekko chrupiące. Myślę, że nie wymaga żadnych słodkich dodatków.

Składniki (8-10 szt):


250 g mąki pszennej
75 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia + ½ łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
115 g zamrożonego masła (z zamrażalnika), użyłam masła Kerrygold
½ szklanki maślanki + 2 łyżki do posmarowania bułeczek
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
120 g czarnych jagód, borówek lub malin umytych i osuszonych
2 łyżki płatków migdałowych


Sposób przygotowania:
  1. W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
  2. Zamrożone masło zetrzyj na tarce i dodaj do suchych składników. Wymieszaj masło z suchą masą ręcznie do uzyskania grudkowatej konsystencji (nie próbuj zagnieść z tego jednolitego ciasta, masa ma być grudkowata).
  3. ½ szklanki maślanki połącz z roztrzepanym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii i cytryny i dodaj do suchej masy, delikatnie wymieszaj, ciasto powinno pozostać grudkowate i lepkie. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać 1-2 łyżki mąki.
  4. Na koniec dodaj owoce i bardzo delikatnie wymieszaj uważając, aby ich nie rozgnieść.
  5. Z gotowego ciasta uformuj 8 – 10 kulek, można to zrobić rękami posypanymi mąką, ja użyłam łyżki do nakładania lodów. Kulki umieść na dużej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zachowaj duże odstępy, gdyż kulki „rozleją się” podczas pieczenia i przybiorą formę zbliżoną do polskich drożdżówek.
  6. Każdą kulkę ciasta przed pieczeniem posmaruj pozostałą maślanką i posyp płatkami migdałowymi.
  7. Blachę wstaw do pieca nagrzanego do 200° C i piecz 20-25 minut lub do momentu uzyskania rumianego koloru.

Uwaga. Przed pieczeniem dobrze jest wstawić bułeczki do lodówki na 30-60 minut. Im zimniejsze ciasto wstawimy do pieca, tym lepsze wyjdą nasze bułeczki. Gotowe bułeczki można polukrować lub posypać pudrem, choć nie jest to konieczne, gdyż i bez tego są słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz