Składniki na 2 porcje jako lunch lub przekąska:
1 duży bakłażan
2 pomidory średniej wielkości
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
oliwa
oregano
1 kulka sera burrata
posypka:
oliwa
2 łyżki orzeszków pinii (lub ziaren sezamu)
2 łyżki bułki tartej
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych świeżych ziół do podania (tymianek, bazylia, oregano)
Sposób przygotowania:
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą.
- Bakłażana przetnij wzdłuż na pół. Każdą połówkę przetnij jeszcze na 3-4 plastry zostawiając końcówki połączone przy ogonku.
- Połóż połówki bakłażana na natłuszczonej blaszce skórą do góry. Posyp solą i pieprzem wszystkie plastry naciętego bakłażana.
- Pomiędzy plastrami bakłażana umieść plastry pomidora i po trochu czosnku, posyp wszystko suszonym oregano i skrop oliwą.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piecz ok. godziny (bakłażany powinny być miękkie i delikatne). Krótko przed końcem pieczenia dodaj do bakłażana kawałki porwanej lub pokrojonej burraty i piecz jeszcze ok. 10 min.
- Gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy posypkę. Na podgrzanej oliwie podsmaż orzeszki pinii, gdy będą złotawe, zdejmij je z patelni. Na patelnię dodaj bułkę tartą i podsmażaj mieszając do uzyskania rumianego koloru.
- Orzeszki dodaj z powrotem na patelnię z bułką tartą i dodaj jeszcze skórkę z cytryny i natkę pietruszki, przez chwilę podsmażaj wszystko razem i odstaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem upieczone bakłażany posyp posypką i dodatkową porcją świeżych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz