środa, 23 sierpnia 2023

Tarta z musem malinowym i owocami


Składniki (na prostokątną blaszkę do tarty)

spód:
220 g ciastek czekoladowych typu markizy
90 g roztopionego masła (użyłam masła Kerrygold)

mus malinowy:
225 g malin
1-2 łyżki cukru
6 g żelatyny (3/4 łyżki)
¾ szklanki mocno schłodzonej kremówki 36%
¼ szklanki słodzonego mleka skondensowanego

do dekoracji:
maliny, jeżyny, porzeczki lub borówki

Sposób przygotowania:
  1. Ciastka pokrusz na miazgę, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy na tartę i rozłóż na dnie i na bokach równą warstwą. Mocno dociskaj masę do dna i brzegów formy, aby spód lepiej się trzymał. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.
  2. Maliny zblenduj, przełóż na sitko i odciśnij, aby oddzielić mus od pestek.
  3. Do musu dodaj cukier (1 łyżka wystarczy, jeśli maliny są bardzo słodkie).
  4. Żelatynę dodaj do musu, zamieszaj i odstaw na 10 minut, a następnie lekko podgrzej do rozpuszczenia żelatyny (nie do zagotowania). Odstaw do ostygnięcia.
  5. Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj w nią mleko skondensowane.
  6. Teraz masę śmietanową przełóż do przestudzonych malin i dokładnie wymieszaj uważając, aby śmietana nie opadła.
  7. Gotowym musem wypełnij przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu.
  8. Serwuj tartę z lodówki, przed podaniem udekoruj owocami.
  9. Tę samą tartę można przygotować z jeżyn lub borówek albo z czarnych jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz