Składniki (na prostokątną blaszkę do tarty)
mus malinowy:
225 g malin
1-2 łyżki cukru
6 g żelatyny (3/4 łyżki)
¾ szklanki mocno schłodzonej kremówki 36%
¼ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
do dekoracji:
maliny, jeżyny, porzeczki lub borówki
Sposób przygotowania:
- Ciastka pokrusz na miazgę, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do formy na tartę i rozłóż na dnie i na bokach równą warstwą. Mocno dociskaj masę do dna i brzegów formy, aby spód lepiej się trzymał. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki.
- Maliny zblenduj, przełóż na sitko i odciśnij, aby oddzielić mus od pestek.
- Do musu dodaj cukier (1 łyżka wystarczy, jeśli maliny są bardzo słodkie).
- Żelatynę dodaj do musu, zamieszaj i odstaw na 10 minut, a następnie lekko podgrzej do rozpuszczenia żelatyny (nie do zagotowania). Odstaw do ostygnięcia.
- Kremówkę ubij na sztywno, delikatnie wmieszaj w nią mleko skondensowane.
- Teraz masę śmietanową przełóż do przestudzonych malin i dokładnie wymieszaj uważając, aby śmietana nie opadła.
- Gotowym musem wypełnij przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu.
- Serwuj tartę z lodówki, przed podaniem udekoruj owocami.
- Tę samą tartę można przygotować z jeżyn lub borówek albo z czarnych jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz