środa, 31 maja 2023

Kanapki z ubitą fetą i pistacjami oraz szparagami

 

Składniki (4-6 kanapek):

pasta z ubitej fety:

1 opakowanie owczego sera feta
2-3 łyżki jogurtu greckiego
garść obranych pistacji
skórka  otarta z 1 limonki
kilka gałązek mięty
sok z 1/2 limonki

poza tym: 
kromki chleba na zakwasie
masło do smażenia chleba
 pęczek zielonych szparagów
posiekane orzechy (pistacje, laskowe, sezam)
kilka listków mięty do podania
kilka rzodkiewek

Sposób przygotowania:
  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj je al dente (3-4 minuty gotowania zależnie od grubości). Odstaw do wystygnięcia.
  2. Składniki pasty umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu.
  3. Chleb usmaż na maśle do uzyskania jasnozłotego koloru. 
  4. Na każdej kromce rozsmaruj porcję pasty, połóż kawałki szparagów, na koniec posyp posiekanymi orzechami. Udekoruj dodatkowo listkami mięty i plasterkami rzodkiewek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz