Składniki (4-6 kanapek):
pasta z ubitej fety:
1 opakowanie owczego sera feta
2-3 łyżki jogurtu greckiego
garść obranych pistacji
skórka otarta z 1 limonki
kilka gałązek mięty
sok z 1/2 limonki
poza tym:
kromki chleba na zakwasie
masło do smażenia chleba
pęczek zielonych szparagów
posiekane orzechy (pistacje, laskowe, sezam)
kilka listków mięty do podania
kilka rzodkiewek
Sposób przygotowania:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj je al dente (3-4 minuty gotowania zależnie od grubości). Odstaw do wystygnięcia.
- Składniki pasty umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj więcej jogurtu.
- Chleb usmaż na maśle do uzyskania jasnozłotego koloru.
- Na każdej kromce rozsmaruj porcję pasty, połóż kawałki szparagów, na koniec posyp posiekanymi orzechami. Udekoruj dodatkowo listkami mięty i plasterkami rzodkiewek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz