Składniki ( 4 porcje jako przekąska lub 2 porcje jako danie główne)
ciasto:
115 g mąki pszennej, w tym ok. 35 g chlebowej)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonego
rozmarynu
115 g masła (użyłam
masła Kerrygold)
nadzienie:
1 mały pęczek szparagów
(max. 400g)
100 g sera ricotta
80 g utartego sera
cheddar (użyłam sera Kerrygold)
1 ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę
1 łyżka listków świeżego
tymianku albo natki pietruszki
szczypta soli
szczypta pieprzu
100 g sera koziego
(roladka)
1 łyżka zataru
odrobina oliwy
dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
1 łyżka ziaren sezamu
świeży tymianek
ziarna czerwonego
pieprzu lub płatki chilli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta połącz w misce i zagnieć ciasto ręką dodając pod koniec ok. 2 łyżki zimnej wody. Gdy ciasto jest jednolite, rozwałkuj lekko i złóż ciasto, ponownie rozwałkuj i złóż, powtórz tę czynność jeszcze raz. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na min. ½ godz.
- Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj je w posolonej wodzie (czas gotowania nie dłuższy niż 3 min.). Odstaw do wystygnięcia.
- Ricottę połącz w miseczce z cheddarem, dodaj czosnek, tymianek, sól, pieprz i wymieszaj do dokładnego połączenia serów. Kozi ser pokrój w cienkie plastry.
- Nagrzej piekarnik do 215⁰ C.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 27-28 cm, najlepiej robić to na papierze do pieczenia.
- Na krawędzi koła wykonaj 2-centymetrowe nacięcia co ok. 5-7 cm (będzie łatwiej zawijać brzeg ciasta na tartę)
- Mieszankę serów rozsmaruj na cieście zostawiając ok. 3 cm brzegu bez nadzienia. Teraz zacznij układać kawałki szparagów na przemian z plastrami koziego sera nadal pozostawiając wolny brzeg. Posyp wszystko zatarem i skrop oliwą.
- Brzeg ciasta zawiń teraz na farsz tworząc minimalne zakładki na nacięciach i pilnując, aby brzegi tarty nie były dziurawe i nie przepuściły sera.
- Roztrzepanym jajkiem posmaruj rant ciasta, jaki się utworzył, a następnie posyp go ziarnami sezamu.
- Papier z umieszczoną na nim tartą przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 min lub do czasu, aż brzeg ciasta będzie rumiany.
- Gotowe galette podaj posypane dodatkową ilością świeżego tymianku i pokruszonym czerwonym pieprzem oraz (opcjonalnie) dodatkową ilością utartego cheddara.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz