środa, 31 maja 2023

Galette "3 sery i szparagi"

 


Składniki ( 4 porcje jako przekąska lub 2 porcje jako danie główne)

ciasto:
115 g mąki pszennej, w tym ok. 35 g chlebowej)

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

115 g masła (użyłam masła Kerrygold)

 

nadzienie:

1 mały pęczek szparagów (max. 400g)

100 g sera ricotta

80 g utartego sera cheddar (użyłam sera Kerrygold)

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 łyżka listków świeżego tymianku albo natki pietruszki

szczypta soli

szczypta pieprzu

100 g sera koziego (roladka)

1 łyżka zataru

odrobina oliwy

 

dodatkowo:

1 roztrzepane jajko

1 łyżka ziaren sezamu

świeży tymianek

ziarna czerwonego pieprzu lub płatki chilli


Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta połącz w misce i zagnieć ciasto ręką dodając pod koniec ok. 2 łyżki zimnej wody. Gdy ciasto jest jednolite, rozwałkuj lekko i złóż ciasto, ponownie rozwałkuj i złóż, powtórz tę czynność jeszcze raz. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na min. ½ godz.
  2. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj je w posolonej wodzie (czas gotowania nie dłuższy niż 3 min.). Odstaw do wystygnięcia.
  3. Ricottę połącz w miseczce z cheddarem, dodaj czosnek, tymianek, sól, pieprz i wymieszaj do dokładnego połączenia serów. Kozi ser pokrój w cienkie plastry.
  4. Nagrzej piekarnik do 215⁰ C.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 27-28 cm, najlepiej robić to na papierze do pieczenia. 
  6. Na krawędzi koła wykonaj 2-centymetrowe nacięcia co ok. 5-7 cm (będzie łatwiej zawijać brzeg ciasta na tartę)
  7. Mieszankę serów rozsmaruj na cieście zostawiając ok. 3 cm brzegu bez nadzienia. Teraz zacznij układać kawałki szparagów na przemian z plastrami koziego sera nadal pozostawiając wolny brzeg. Posyp wszystko zatarem i skrop oliwą.
  8. Brzeg ciasta zawiń teraz na farsz tworząc minimalne zakładki na nacięciach i pilnując, aby brzegi tarty nie były dziurawe i nie przepuściły sera.
  9. Roztrzepanym jajkiem posmaruj rant ciasta, jaki się utworzył, a następnie posyp go ziarnami sezamu.
  10. Papier z umieszczoną na nim tartą przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 min lub do czasu, aż brzeg ciasta będzie rumiany.
  11. Gotowe galette podaj posypane dodatkową ilością świeżego tymianku i pokruszonym czerwonym pieprzem oraz (opcjonalnie) dodatkową ilością utartego cheddara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz