Składniki (2 - 3 porcje):
2 – 3 łyżki oliwy plus 2 łyżki do obsmażenia liści szałwii
2 pory (ok. 15 cm białej części) pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
ok. 500 g mieszanych grzybów leśnych np. podgrzybki, maślaki, kozaki,
rydze, gąski, borowiki
1 szklanka ryżu arborio (lub innego do risotto)
½ - ¾ szklanki białego, wytrawnego
wina
kilka gałązek świeżego tymianku, 1 gałązka rozmarynu, kilka liści szałwii
ok. ¾ l bulionu grzybowego lub drobiowego (jeśli po udanym grzybobraniu
przygotowujesz jednocześnie grzybki do słoiczków, to wywar z obgotowywania
grzybów będzie idealny)
50 – 70 g utartego sera cheddar (użyłam cheddara Kerrygold)
sól, pieprz
liście szałwii, ok 15 szt do dekoracji
- W rondelku podgrzej oliwę, dodaj por i czosnek, smaż mieszając, dodaj grzyby i podsmażaj razem aż grzyby lekko się zarumienią.
- Dodaj ryż i mieszając smaż wszystko razem przez ok. 3 minuty, aż ziarenka zrobią się lekko szkliste.
- Dodaj wino oraz zioła, mieszając gotuj kolejne 3 minuty.
- Gdy większość wina odparuje, zacznij po trochu dodawać bullion. Gotuj risotto często mieszając i uzupełniając bulion w miarę, jak odparowuje.
- Gdy ryż jest już al dente, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj po raz ostatni odrobinę bulionu, zamieszaj i dodaj ser, zestaw garnek z ognia i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia sera.
- Na małej patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej liście szałwii, powinny być chrupiące, ale nie przypieczone.
- Risotto podaj od razu po przygotowaniu dekorując każdą porcję chrupiącymi liśćmi szałwii i posypką z dodatkowej porcji sera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz