Składniki na 2 porcje
makaron na 2 porcje ( pappardelle, tagliatelle, spaghetti
lub inny długi)
3 łyżki pesto (przepis poniżej)
mały pęczek cienkich zielonych szparagów
oliwa do usmażenia szparagów
mała kiełbaska chorizo (lub polska), ok. 100 g
na pesto:
100 g sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)
duży pęczek ulubionych ziół, u mnie był czosnek
niedźwiedzi, ale może być bazylia, pietruszka, rukola
100 g blanszowanych migdałów
80-100 ml oliwy
szczypta soli
1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania pesto. Ser utrzyj, a zioła posiekaj. Razem z migdałami i oliwą wymieszaj je w blenderze i zmiksuj na grudkowatą pastę. Spróbuj i dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny, odstaw na bok.
- Wstaw makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu
- Gdy makaron się gotuje na patelni podgrzej oliwę i usmaż szparagi obracając je co jakiś czas.
- Gdy zdejmiesz z patelni szparagi, na tę samą patelnię wrzuć kiełbaskę pokrojoną w drobną kosteczkę i usmaż ją na „skwarki”.
- Gotowy makaron odcedź i przełóż do dużej miski zostawiając ½ szklanki wody z gotowania.
- Do makaronu dodaj pesto, dodaj też trochę wody z gotowania makaronu (najlepiej dodawaj stopniowo, żeby nie przedobrzyć), wymieszaj, aby pesto pokryło cały makaron, rozłóż na porcje, do każdej porcji dodaj szparagi i posyp skwarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz