Składniki (na 2 porcje):
1 opakowanie (250 g) ricotty (musi to być ricotta najwyższej jakości, mocno odciśnięta z serwatki, dająca się kroić w plasterki, polecam delikatesy włoskie)
1 żółtko
50 g utartego parmezanu
skórka z 1/2 cytryny
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżki semoliny + więcej do obtoczenia klusek
50 g masła
1 ząbek czosnku
duża garść kurek
sól
kilka orzechów włoskich
liście szałwii
utarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przetarcia ricotty przez drobne sitko. Dodaj pozostałe składniki do semoliny włącznie.
- Wymieszaj dokładnie masę serową.
- Zacznij formować z masy serowej kulki wielkości knedli (powinno wyjść ok. 14-16 klusek)
- W większym naczyniu (np. w foremce do ciasta) umieść kilka łyżek semoliny. Wkładaj tam kolejne gnudi obtaczając je w semolinie ze wszystkich stron. Odstaw naczynie do lodówki na 2-3 godziny.
- Kluski wrzuć na gotującą się, posoloną wodę i gotuj przez 5-6 minut od zagotowania na niezbyt dużym ogniu.
- Gdy kluski się gotują, podgrzej masło, dodaj posiekany czosnek, kurki i orzechy. Podsmaż przez kilka minut, przełóż do miseczki. Na patelnię dodaj liście szałwii i smaż na małym ogniu, aż zrobią się chrupiące. Dodaj z powrotem orzechy z kurkami odłożone na bok, dodaj szczyptę soli i trzymaj na ogniu tylko do podgrzania.
- Odcedzone kluski serwuj polane masłem z kurkami i orzechami, posyp utartym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz