Składniki
2 porcje łososia bez ości (ze skórą lub bez)
sól
1 czubata łyżka masła
2 łyżki sosu teriyaki
sok z ½ limonki
Salsa:
½ małej zielonej papryki (kub 2-3 papryczki jalapeno)
½ czerwonej cebuli
pestki obrane z ½ owocu granatu
½ awokado
2-3 gałązki kolendry
2-3 gałązki świeżej mięty
½ strączka czerwonego chili (dowolnie)
sól, pieprz, szczypta cukru
sok z ½ limonki
- Zacznij od przygotowania salsy. Wszystkie składniki (oprócz granatu) pokrój w drobną kosteczkę, zioła posiekaj.
- Wszystkie składniki salsy wymieszaj w miseczce, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Wstaw do lodówki, żeby salsa się „przegryzła”.
- Porcje łososia natrzyj solą (jeśli masz czas, żeby poleżały, to ½ godziny im dobrze zrobi).
- Na patelni podgrzej masło (nie stosuj wysokich temperatur, bo masło zacznie się palić). Na gorącym maśle połóż kawałki ryby utrzymując nieduży ogień.
- Sosem teriyaki posmaruj wierz i boki ryby. Do masła, w którym się smaży dodaj sok z limonki i smaż powoli od czasu do czasu polewając masłem spod ryby.
- Ryba jest gotowa, gdy z zewnątrz jest zrumieniona, a w środku soczysta, a jej mięso ładnie dzieli się na płatki. Cały czas smażenia nie powinien przekroczyć ok. 8 min.
- Rybę podaj z salsą i ćwiartką limonki, a jako dodatek może być ryż jaśminowy lub ziemniaki pure.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz