wtorek, 25 listopada 2025

Łosoś teryiaki z pikantną salsą

Składniki

2 porcje łososia bez ości (ze skórą lub bez)
sól
1 czubata łyżka masła
2 łyżki sosu teriyaki
sok z ½ limonki 

Salsa:

½ małej zielonej papryki (kub 2-3 papryczki jalapeno)
½ czerwonej cebuli
pestki obrane z ½ owocu granatu
½ awokado
2-3 gałązki kolendry
2-3 gałązki świeżej mięty
½ strączka czerwonego chili (dowolnie)
sól, pieprz, szczypta cukru
sok z ½ limonki

 Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania salsy. Wszystkie składniki (oprócz granatu) pokrój w drobną kosteczkę, zioła posiekaj.
  2. Wszystkie składniki salsy wymieszaj w miseczce, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Wstaw do lodówki, żeby salsa się „przegryzła”.
  3. Porcje łososia natrzyj solą (jeśli masz czas, żeby poleżały, to ½ godziny im dobrze zrobi).
  4. Na patelni podgrzej masło (nie stosuj wysokich temperatur, bo masło zacznie się palić). Na gorącym maśle połóż kawałki ryby utrzymując nieduży ogień.
  5. Sosem teriyaki posmaruj wierz i boki ryby. Do masła, w którym się smaży dodaj sok z limonki i smaż powoli od czasu do czasu polewając masłem spod ryby.
  6. Ryba jest gotowa, gdy z zewnątrz jest zrumieniona, a w środku soczysta, a jej mięso ładnie dzieli się na płatki. Cały czas smażenia nie powinien przekroczyć ok. 8 min.
  7. Rybę podaj z salsą i ćwiartką limonki, a jako dodatek może być ryż jaśminowy lub ziemniaki pure. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz