Składniki (12 pulpetów - 3-4 porcje):
2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
oliwa
1 jajko
3 łyżki utartego parmezanu (więcej do posypania)
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, oregano)
sól, pieprz mielony
płatki chili (dowolnie)
posiekana natka pietruszki, listki bazylii
sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki passaty pomidorowej
kilka posiekanych liści bazylii
Sposób przygotowania:
- Bakłażany opłucz, wykonaj nożem kilka nacięć i upiecz w piekarniku (ok. 1/2 godziny na programie grill).
- Po przestygnięciu przetnij i wyjmij z bakłażana sam miąższ, przełóż go na sitko, aby pozbyć się ewentualnych soków.
- Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek.
- Odsączony miąższ bakłażana posiekaj na desce i przełóż do miski. Dodaj czosnek i cebulę, jajko, parmezan, bułkę tartą i zioła. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Z masy formuj kulki wielkości śliwki renklody i układaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
- Gotowe pulpety wstaw do nagrzanego piekarnika (grill poz. 2) na ok. 20-25 minut lub to czasu, aż pulpety lekko się zrumienią.
- W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przygotuj sos.
- Na podgrzanej oliwie podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę do zeszklenia, dodaj passatę i gotuj jeszcze ok 5 minut. Wmieszaj posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowy makaron przełóż do sosu, wymieszaj, nakładaj porcje na talarze układając na każdej po kilka pulpetów. Całość posyp dodatkową porcją parmezanu, posiekaną natką i udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz