czwartek, 11 kwietnia 2013

Tatar z łososia z sosem musztardowo-miodowym

Składniki (2 porcje):
200g wędzonego łososia w plastrach
20 cm łodygi selera naciowego
niezbyt gruby kawałek imbiru o długości ok. 4 cm
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
sok z limonki

sos: 
1 łyżka miodu
1 łyżka octu owocowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oleju
posiekany koperek

Sposób przygotowania:
  1. Łososia drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj utarty na drobnych oczkach tarki imbir i seler naciowy pokrojony w bardzo drobną kosteczkę. 
  2. Dopraw oliwą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
  3. Składniki sosu połącz w małej miseczce, energicznie wymieszaj, aż powstanie gładka emulsja.
  4. Tatar ułóż na talerzu przy pomocy okrągłej sztancy, udekoruj sosem i posyp pieprzem cytrynowym.