200g wędzonego łososia w plastrach
20 cm łodygi selera naciowego
niezbyt gruby kawałek imbiru o długości ok. 4 cm
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz cytrynowy
sok z limonki
sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka octu owocowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki oleju
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
- Łososia drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj utarty na drobnych oczkach tarki imbir i seler naciowy pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.
- Dopraw oliwą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
- Składniki sosu połącz w małej miseczce, energicznie wymieszaj, aż powstanie gładka emulsja.
- Tatar ułóż na talerzu przy pomocy okrągłej sztancy, udekoruj sosem i posyp pieprzem cytrynowym.
Ala,
OdpowiedzUsuńjestem pod duuuuuużym wrażeniem, chętnie spróbuję przygotować coś z Twoich propozycji i czekam na kolejne:-)
Pozdrawiam i podziwiam !
ola krupa