wtorek, 24 maja 2016

Makaron casarecce z sosem śmietankowym, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami


Casarecce, to rodzaj makaronu pochodzącego z Sycylii. jego nazwa oznacza "zrobiony w domu". Ma finezyjny skręcony kształt i rowek, który jest kluczem do tego, aby sos trzymał się makaronu zamiast po nim spływać (zainteresowanych wiernym odtworzeniem tego dania odsyłam do Barilli).
Składniki (2 porcje):
makaron casarecce (może być też penne)
ok. 12 suszonych pomidorów
ok. 20 główek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
200ml śmietany 12%
1 łyżka utartego parmezanu
1 łyżka gorgonzoli
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Suszone pomidory zalej wodą i chwilę pomocz, aby zmiękły (jeśli są z oleju, pomiń ten etap).
  2. Opłukane główki zielonych szparagów wrzuć na gotującą wodę i gotuj 3 minuty (mają być chrupiące), odcedź i odstaw na bok.
  3. Pomidory osusz i pokrój na paseczki.
  4. Makaron wrzuć na gotującą, posoloną wodę i ugotuj al dente. 
  5. Podczas kiedy makaron się gotuje, w garnuszku rozpuść łyżkę masła, na nim zeszklij posiekany czosnek, dolej śmietankę, wrzuć sery, zamieszaj, żeby sery się rozpuściły. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj trochę więcej sera, jeśli zbyt gęsty - śmietanki, na koniec dopraw solą i pieprzem. 
  6. Gotowy sos zdejmij z ognia, dodaj do niego pokrojone pomidory i ugotowane szparagi. 
  7. Gdy makaron jest gotowy, odcedź go i od razu podaj polany sosem.