poniedziałek, 6 maja 2013

Makaron z aksamitnym sosem z mascarpone, szpinaku i karmelizowanej cebuli


Składniki (na 3 osoby):
makaron (użyłam makaronu castellane, ale mogą być też farfale albo muszelki)
1 łyżka masła
1 duża cebula 
150 ml śmietany
połowa opakowania serka mascarpone (małego)
połowa trójkącika sera pleśniowego
2-3 garście obranych, umytych i osuszonych liści młodego szpinaku
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. Masło roztop w garnuszku, wrzuć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i powoli smaż aż się skarmelizuje (pilnuj, żeby się nie przypaliła). 
  3. Do cebuli dolej śmietanę, dodaj serek mascarpone i pleśniowy, cały czas mieszaj, aż sery się rozpuszczą i powstanie aksamitny sos. 
  4. Na koniec wrzuć liście szpinaku, poczekaj jeszcze moment aż szpinak zmięknie i zdejmij sos z ognia (szpinak ma być chrupiący, nie ugotowany). 
  5. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę śmietany,  jeżeli za rzadki - więcej serka. Dopraw do smaku solą. 
  6. Po nałożeniu na talerze posyp świeżo zmielonym pieprzem.