niedziela, 4 października 2015

Kremowa zupa z borowików w stylu francuskim

Składniki (ok. 6 porcji):
400 g borowików
1,5 łyżki masła
2-3 cebulki szalotki pokrojone w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
200 g porów pokrojonych w krążki
1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
2-3 kawałki suszonych borowików
ok. 3/4 litra rosołu
250 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz

do dekoracji (na każdą porcję):
1 łyżeczka masła
kilka kawałków borowików pokrojonych w plasterki
młode listki selera naciowego



Sposób przygotowania:
  1. Grzyby oczyść miękką szczoteczką (opłucz tylko, jeśli są bardzo zapiaszczone) i pokrój na kawałki zostawiając 2-3 małe grzybki do dekoracji.
  2. W garnku podgrzej masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek (nie rumień).
  3. Dodaj por i seler naciowy, smaż mieszając przez 5 minut.  
  4. Dodaj grzyby świeże i suszone i smaż razem z warzywami kolejne 5 minut.
  5. Dolej ok. 1/3 rosołu, dodaj sól i pieprz, gotuj około 20 minut.
  6. Kiedy warzywa i grzyby są zupełnie miękkie, zmiksuj zupę blenderem na krem, a następnie dodaj jeszcze tyle rosołu, ile trzeba, aby zupa uzyskała właściwą gęstość.
  7. Na koniec wmieszaj śmietanę i, jeśli potrzeba, dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  8. Kawałki grzybów przeznaczonych do dekoracji obsmaż na małej ilości masła na złoty kolor. Do dekoracji użyłam dodatkowo młode listki selera naciowego i gałązkę kwitnącej mięty.