środa, 10 sierpnia 2016

Makaron spaghetti w sosie carbonara z kurkami i szynką parmeńską

Składniki (na 2 porcje):
makaron spaghetti
odrobina masła
1 posiekany ząbek czosnku
4 plastry surowej, wędzonej szynki (np. parmeńskiej) pokrojonej w kostkę
250 g dokładnie oczyszczonych kurek
1 łyżeczka listków tymianku

sos:
2 jajka
4 łyżki słodkiej śmietany (wystarczy 12%)
2 łyżki utartego sera parmezan plus trochę do posypania gotowego dania

poza tym:
garść rukoli
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
  1. Wstaw makaron i ugotuj al dente.
  2. Gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, a gdy się zeszkli - szynkę. Podsmaż szynkę, aby się lekko zrumieniła, dodaj grzyby i tymianek i smaż razem do czasu, aż grzyby będą miękkie. Na koniec posól i dopraw pieprzem.
  3. W miseczce rozbełtaj jajka na sos, dodaj śmietanę i ser oraz szczyptę soli, wymieszaj.
  4. Gotowy makaron przecedź i natychmiast przełóż na patelnię z gorącymi kurkami, szybko wymieszaj i od razu dodaj masę jajeczną. Wymieszaj wszystko, żeby sos jajeczno - serowy nieco zgęstniał na gorącym makaronie. 
  5. Makaron podaj posypany natką pietruszki, płatkami parmezanu, mielonym pieprzem i listkami rukoli.