piątek, 23 sierpnia 2013

Tajska sałatka z wołowiny


Nie będę czarować i powiem od razu, ze tę sałatkę wykonałam z wołowiny, jaka została po uczcie grillowej z poprzedniego dnia, ale, oczywiście można przygotować wołowinę specjalnie pod kątem tej sałatki (warto). Wtedy wystarczy ją zamarynować w sosie sojowym lub teryiaki,  usmażyć na medium i schłodzić.

Składniki (na 1 porcję):
ok. 100 g wołowiny (to jest waga surowej)
garść liści sałaty lodowej
ok. 10 listków mięty
ok. 10 listków kolendry
½ zielonego ogórka
kilka krążków  czerwonej cebuli
1 strączek chilli  (jeżeli jest bardzo ostra, to pół)
ziarna uprażopnego sezamu (opcjonalnie)

dressing:
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
sól

Sposób przygotowania:
Wołowinę pokroić w plastry, ogórka w słupki, cebulę w krążki, papryczkę oczyścić z pestek i też pokroić w cienkie krążki. Na talerzu ułożyć poszarpane liście sałaty, listki mięty i kolendry, a następnie ogórki, wołowinę , cebulę i kawałki chilli. Składniki dressingu połączyć na gładką emulsję (można dodać odrobinę wody). Polać sałatkę dressingiem i posypać sezamem. Udekorować plastrem cytryny lub limonki.