Składniki :
3-4 młode
buraczki z gałązkami na porcję
kilka grubych
plasterków owczego sera na porcję (użyłam ser z Ranczo Frontiera, ale może być inny
owczy, np. Pecorino)
liście rukoli lub
roszponki oraz kilka liści botwinki
kilka krążków
czerwonej cebuli
garstka orzechów
laskowych
dressing:
1 łyżka oleju
rydzowego
1 łyżeczka
jasnego miodu
1 łyżka
białego octu winnego
1 łyżeczka
suszonych ziaren kopru (nie wiem, czy można kupić suszone nasiona kopru, ja po
prostu ususzyłam sama)
garstka kiełków
(użyłam kiełki buraczków)
sól
Sposób
przygotowania:
Buraczki ugotować
ze skórką i gałązkami (do wody dodać kilka kropel cytryny, wtedy będą miały
piękny kolor). Kiedy ostygną, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki (jeśli są
większe, to na ósemki). Orzechy laskowe uprażyć lekko na suchej patelni, po
czym posiekać.
Połączyć
wszystkie składniki dressingu, posolić, można dodać odrobinę wody.
Ułożyć na talerzu
wszystkie składniki sałatki i polać dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz