czwartek, 26 stycznia 2017

Kruche babeczki Babci Wandzi z nadzieniem waniliowym


Pomysł i przepis na te babeczki pochodzi od mojej mamy. Jest to jej najbardziej kultowy wypiek, o który proszą często przyjaciele i znajomi mamy. Pudło takich babeczek jechało nawet jednego razu do Anglii do krewniaków na emigracji, którzy tęsknią za prawdziwym jedzeniem, a zwłaszcza domowym. U mnie w domu babeczki Babci Wandzi są obdarzane takim uwielbieniem, że prawie każdym odwiedzinom u rodziców towarzyszy takie samo pudło "na wynos". Nie miałam wyjścia, musiałam się nauczyć je piec, zwłaszcza, że sama przepadam za nimi, między innymi dlatego, że ich smak przypomina mi portugalskie, a właściwie lizbońskie ciastko pasteis de Belem. Wprawdzie tamto nie ma przykrycia, ale smak kremu połączony z maślanym ciastem (tamto jest francuskie)  jest bardzo podobny. A swoją drogą, kto kiedyś słyszał o pasteis de Belem, to może je upiec wg. przepisu klik.


Składniki (ok. 25 szt):
350 g mąki pszennej
250 g masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko
130 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania foremek
bułka tarta
cukier puder
będą potrzebne również foremki do babeczek o średnicy ok. 5 cm - 25 szt

krem:
2 jajka i 2 żółtka
8 łyżek cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
ziarenka "wyskrobane" z 1 laski wanilii (lub 1/2 opakowania cukru waniliowego)



Sposób przygotowania:

  1. Połącz mąkę, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy i olejek waniliowy, dokładnie zagnieć, okryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc. "Leżakowanie" w lodówce gwarantuje cudowną kruchość po upieczeniu. Wyjmij ciasto z lodówki minimum 30 minut przed rozpoczęciem lepienia babeczek, żeby zmiękło.
  2. Jajka i żółtka przeznaczone na krem lekko ubij z cukrem, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj.
  3. Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, do gorącego dolewaj stopniowo masę jajeczną cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw na bok do wystygnięcia.
  4. Foremki wysmaruj masłem bardzo dokładnie (najlepiej przy użyciu pędzelka) i wysyp bułką tartą (dzięki temu babeczki nie przykleją się do foremek).
  5. Oderwij mały kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, w palcach rozgnieć go na placek i wyklej nim dno i boki foremki (warstwa ciasta powinna być cienka).
  6. W zagłębieniu babeczki umieść porcję zimnego kremu (czubata łyżeczka).
  7. Wypełnioną kremem babeczkę trzeba jeszcze "nakryć" warstwą ciasta. W tym celu ponownie oderwij kawałeczek ciasta (mniejszy niż poprzednio), spłaszcz go w palcach i nałóż na babeczkę dociskając brzegi, żeby się skleiły z dolną częścią ciasta.
  8. W ten sam sposób wykorzystaj całe pozostałe ciasto.
  9. Babeczki ustaw na blaszce do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 ° C. Piecz 30-35 minut (powinny być  lekko zrumienione, będą wtedy bardziej kruche).
  10. Po wyjęciu z pieca poczekaj, aż babeczki wystygną i posyp je cukrem pudrem.