Pomysł i przepis na te babeczki pochodzi od mojej mamy. Jest to jej najbardziej kultowy wypiek, o który proszą często przyjaciele i znajomi mamy. Pudło takich babeczek jechało nawet jednego razu do Anglii do krewniaków na emigracji, którzy tęsknią za prawdziwym jedzeniem, a zwłaszcza domowym. U mnie w domu babeczki Babci Wandzi są obdarzane takim uwielbieniem, że prawie każdym odwiedzinom u rodziców towarzyszy takie samo pudło "na wynos". Nie miałam wyjścia, musiałam się nauczyć je piec, zwłaszcza, że sama przepadam za nimi, między innymi dlatego, że ich smak przypomina mi portugalskie, a właściwie lizbońskie ciastko pasteis de Belem. Wprawdzie tamto nie ma przykrycia, ale smak kremu połączony z maślanym ciastem (tamto jest francuskie) jest bardzo podobny. A swoją drogą, kto kiedyś słyszał o pasteis de Belem, to może je upiec wg. przepisu klik.
Składniki (ok. 25 szt):
350 g mąki pszennej
250 g masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko
130 g cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
2 łyżki roztopionego masła do wysmarowania foremek
bułka tarta
cukier puder
będą potrzebne również foremki do babeczek o średnicy ok. 5 cm - 25 szt
krem:
2 jajka i 2 żółtka
8 łyżek cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
ziarenka "wyskrobane" z 1 laski wanilii (lub 1/2 opakowania cukru
waniliowego)
Sposób przygotowania:
- Połącz mąkę, masło, jajko, cukier, cukier waniliowy i olejek waniliowy, dokładnie zagnieć, okryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc. "Leżakowanie" w lodówce gwarantuje cudowną kruchość po upieczeniu. Wyjmij ciasto z lodówki minimum 30 minut przed rozpoczęciem lepienia babeczek, żeby zmiękło.
- Jajka i żółtka przeznaczone na krem lekko ubij z cukrem, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj.
- Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, do gorącego dolewaj stopniowo masę jajeczną cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy krem zgęstnieje, odstaw na bok do wystygnięcia.
- Foremki wysmaruj masłem bardzo dokładnie (najlepiej przy użyciu pędzelka) i wysyp bułką tartą (dzięki temu babeczki nie przykleją się do foremek).
- Oderwij mały kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, w palcach rozgnieć go na placek i wyklej nim dno i boki foremki (warstwa ciasta powinna być cienka).
- W zagłębieniu babeczki umieść porcję zimnego kremu (czubata łyżeczka).
- Wypełnioną kremem babeczkę trzeba jeszcze "nakryć" warstwą ciasta. W tym celu ponownie oderwij kawałeczek ciasta (mniejszy niż poprzednio), spłaszcz go w palcach i nałóż na babeczkę dociskając brzegi, żeby się skleiły z dolną częścią ciasta.
- W ten sam sposób wykorzystaj całe pozostałe ciasto.
- Babeczki ustaw na blaszce do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 ° C. Piecz 30-35 minut (powinny być lekko zrumienione, będą wtedy bardziej kruche).
- Po wyjęciu z pieca poczekaj, aż babeczki wystygną i posyp je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz