środa, 16 października 2013

Makaron penne z brokułami i sosem serowym

Ten makaron, to dobre rozwiązanie, kiedy mamy mało czasu. Nie wymaga wiele składników, a jego przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile wynosi czas gotowania makaronu. Całą resztę da się przygotować w tak zwanym "międzyczasie". Krótki czas przygotowania nie obniża jednak rangi smaku tego dania, wręcz przeciwnie, bo sos jest aksamitny i zawarty w nim ser genialnie komponuje się z brokułami. A więc do rzeczy...
Składniki (na 2 porcje):
makaron penne lub inny, ale niezbyt drobny
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany (wystarczy 12%)
1/2 małego opakowania serka mascarpone
1/2 opakowania sera pleśniowego o wyrazistym smaku (może być gorgonzola lub lazur)
ok. 10 różyczek brokułów na porcję
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na gotującą wrzucić makaron i ugotować al dente.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić ząbek czosnku przekrojony na pół, kiedy puści aromat, usunąć go.
  3. Do masła dodać śmietanę, oba sery, mieszać do rozpuszczenia serów i połączenia wszystkich składników w kremowy sos. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać jeszcze trochę śmietany lub mleka. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Różyczki brokułów wrzucić na gotującą osoloną wodę i blanszować 4-5 minut.
  5. Gotowy makaron połączyć z brokułami i polać sosem. Smacznego!