środa, 16 października 2013

Makaron z brokułami i sosem serowym


Składniki (na 2 porcje):
makaron (spaghetti lub penne)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 12%
1/2 małego opakowania serka mascarpone
1/2 opakowania sera pleśniowego o wyrazistym smaku (może być gorgonzola lub lazur)
ok. 10 różyczek brokułów na każdą porcję
sól, pieprz



Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wrzuć makaron i ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklij ząbek czosnku przekrojony na pół, kiedy puści aromat, usuń go.
  3. Do masła dodaj śmietanę i obydwa sery, podgrzewaj razem na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia serów i uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać jeszcze trochę śmietany lub mleka. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Różyczki brokułów wrzuć na gotującą posoloną wodę i blanszuj 2 - 3 minuty.
  5. Gotowy makaron wymieszaj z brokułami i polej sosem. Posyp dodatkową porcją pieprzu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz