Składniki (na 2 porcje):
makaron (spaghetti lub penne)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany 12%
1/2 małego opakowania serka mascarpone
1/2 opakowania sera pleśniowego o wyrazistym smaku (może być gorgonzola lub lazur)
ok. 10 różyczek brokułów na każdą porcję
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wrzuć makaron i ugotuj al dente.
- Na rozgrzanym maśle zeszklij ząbek czosnku przekrojony na pół, kiedy puści aromat, usuń go.
- Do masła dodaj śmietanę i obydwa sery, podgrzewaj razem na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia serów i uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać jeszcze trochę śmietany lub mleka. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Różyczki brokułów wrzuć na gotującą posoloną wodę i blanszuj 2 - 3 minuty.
- Gotowy makaron wymieszaj z brokułami i polej sosem. Posyp dodatkową porcją pieprzu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz