niedziela, 8 października 2017

Pierogi nadziewane farszem borowikowo - oscypkowym


W podpoznańskim Kiekrzu znajduje się restauracja - pierogarnia  Bumerang, która serwuje ponad 40 różnych rodzajów pierogów: mięsnych, wegetariańskich i słodkich. Niektóre nadzienia są naprawdę bardzo kreatywne, na przykład to z czekoladą, truskawkami i z chilli albo to z suszoną śliwką. Właśnie menu Bumeranga spowodowało, że weszłam na "falę pierogową" i szukam pomysłów, jakich jeszcze w Bumerangu nie ma, a że obecny sezon dostarcza wielu pomysłów na farsze do pierogów (dynia, grzyby, gruszki, żurawina...) udało mi się już odkryć kilka ciekawych połączeń, a możliwości jeszcze jest wiele...

Składniki (20-25 szt):
ciasto:
ok. 300 g mąki pszennej
gorąca woda
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oliwy lub masła

nadzienie:
300 g świeżych borowików plus kilka do dekoracji
1łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka listków tymianku
1 opakowanie serka ricotta
3-4 czubate łyżki utartego owczego oscypka
sól, pieprz
dodatkowo trochę masła do polania


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dolewaj po trochu wodę mieszając z mąką, przestań, kiedy około połowa mąki jest jeszcze sucha.
  2. Dodaj jajko i żółtko oraz oliwę lub stopione masło i dokładnie zagnieć ciasto, aby było gładkie i elastyczne, odstaw na bok pod przykryciem na około 15-20 minut..
  3. Borowiki oczyść, opłucz (jeśli to konieczne), kilka najładniejszych zostaw do dekoracji, resztę pokrój i usmaż na maśle razem z czosnkiem i tymiankiem.
  4. Przestudzone borowiki drobno posiekaj, połącz z ricottą i oscypkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Ciasto wałkuj na cienkie płaty, wycinaj kółka o średnicy ok. 12 cm, łyżeczką nakładaj na nie  farsz, składaj na pół i zaklejaj (do zrobienia rowków wykorzystałam widelec).
  6. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą, posoloną wodę, każdą partię gotuj przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ogień nie powinien być zbyt duży.
  7. Grzyby pozostawione do dekoracji obsmaż na pozostałym maśle, lekko posól, masłem z grzybami polej pierogi. Jeszcze tylko kilka listków tymianku i gotowe!