piątek, 22 listopada 2013

Makaron farfale z wędzonym łososiem i czerwonym pieprzem

Składniki (3 porcje):
makaron farfalle (może być też penne)
1 łyżka masła
2 szalotki
180 g łososia wędzonego
1 łyżka koniaku
sok z 1/2 cytryny
120-150 ml śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
czarny pieprz z młynka
czerwony pieprz w ziarnach


Sposób przygotowania:

  1. Na gotującą, posoloną wodę wrzucić makaron i ugotować al dente
  2. Łososia rozdrobnić na małe kawałki, podzielić na dwie równe części.
  3. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, a następonie dodać jedną część łososia, koniak i sok z cytryny.
  4. W drugim garnuszku zagrzać śmietanę, dodać drugą porcję łososia i chwilę gotować razem mieszając, żeby śmietana lekko zgęstniała.
  5. Gotowy makaron przecedzić, wrzucić do miski, połączyć z gorącymi sosami i posiekaną pietruszką, delikatnie zamieszać, jeśli trzeba, to dosolić.
  6. Makaron podawać posypany czarnym pieprzem z młynka i ziarnami czerwonego pieprzu.