makaron farfalle (może być też penne)
1 łyżka masła
2 szalotki
180 g łososia wędzonego
1 łyżka koniaku
sok z 1/2 cytryny
120-150 ml śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
czarny pieprz z młynka
czerwony pieprz w ziarnach
Sposób przygotowania:
- Na gotującą, posoloną wodę wrzucić makaron i ugotować al dente
- Łososia rozdrobnić na małe kawałki, podzielić na dwie równe części.
- W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, a następonie dodać jedną część łososia, koniak i sok z cytryny.
- W drugim garnuszku zagrzać śmietanę, dodać drugą porcję łososia i chwilę gotować razem mieszając, żeby śmietana lekko zgęstniała.
- Gotowy makaron przecedzić, wrzucić do miski, połączyć z gorącymi sosami i posiekaną pietruszką, delikatnie zamieszać, jeśli trzeba, to dosolić.
- Makaron podawać posypany czarnym pieprzem z młynka i ziarnami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz