poniedziałek, 11 listopada 2013

Pieczona gęsina marynowana w tymianku, rozmarynie i majeranku


Składniki (2 porcje):
2 duże gęsie uda
sól, pieprz mielony
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
igiełki z 3-4 gałązek rozmarynu
1 duży ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Ząbek czosnku rozgnieść i posiekać.
  2. Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc).
  3. Przed pieczeniem dołożyć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Mieso wstawić  w przykrytym naczyniu (najlepsze do tego sa tzw. garnki rzymskie) do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec, piec, piec od czasu do czasu podlewajc tłuszczem, który się wytopi ze skóry. 
  5. Czas pieczenia, to ok. 2-2,5 godziny, mięso jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości.
Gęsinę podałam z ziemniaczano-dyniowym pure posypanym świeżym tymiankiem  i chutneyem żurawinowo-pigwowym.