Składniki (2 porcje):
2 duże gęsie uda
sól, pieprz mielony
1 łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka suszonego majeranku
igiełki z 3-4 gałązek rozmarynu
1 duży ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku rozgnieść i posiekać.
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przed pieczeniem dołożyć jeszcze liście laurowe i ziele angielskie.
- Mieso wstawić w przykrytym naczyniu (najlepsze do tego sa tzw. garnki rzymskie) do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec, piec, piec od czasu do czasu podlewajc tłuszczem, który się wytopi ze skóry.
- Czas pieczenia, to ok. 2-2,5 godziny, mięso jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od kości.
Gęsinę podałam z ziemniaczano-dyniowym pure posypanym świeżym tymiankiem i chutneyem żurawinowo-pigwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz