poniedziałek, 21 lipca 2014

Polędwica z dorsza pod pistacjową pierzynką na pieczonych letnich warzywach



Składniki (2 porcje):
ryba:
  • 2 kawałki dorsza (350 g)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki obranych pistacji (40 g)
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
  • 1 łyżeczka razowej bułki tartej (7 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

warzywa:
  • 2 marchewki (200 g)
  • 2 małe buraczki (180 g)
  • 1/2 cukinii (200 g)
  • garść fasolki szparagowej (100 g)
  • 2 łyżeczki oleju (10 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu (10 g)
  • 1 szklanka świeżego bobu (150 g) lub 100 g mrożonego
  • 5-6 gałązek tymianku lub rozmarynu

Sposób przygotowania:
  1. Rybę natrzyj pieprzem i połową tymianku. 
  2. Pistacje posiekaj i połącz z margaryną Optima Cardio, bułką tartą, musztardą, skórką i sokiem z cytryny oraz resztą tymianku. 
  3. Wszystko razem wymieszaj na pastę, którą następnie rozsmaruj na porcjach ryby.
  4. Marchewkę i buraczki obierz i pokrój na kawałki. Cukinię pokrój w grube paski. Z fasolki odetnij końce. 
  5. W garnku zagotuj wodę. Marchew i bób blanszuj przez 2 minuty, wyjmij. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i blanszuj ją przez 3 minuty, wyjmij. Na koniec wrzuć buraczki i blanszuj przez 7 minut.
  6. Połącz połowę oleju, ocet i miód. Wymieszaj, by powstała emulsja.
  7. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wysmaruj go resztą oleju. 
  8. Na jednej połowie blaszki rozłóż zblanszowane warzywa. Posyp je ziołami i skrop emulsją na bazie oleju, na drugiej połowie blaszki ułóż porcje ryby. 
  9. Blaszkę wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 110°C z włączoną funkcją grill i zapiekaj przez ok. 30 minut. 
  10. Na talerzach rozłóż warzywa, a na nich porcje ryby. Podaj z kawałkami cytryny.