wtorek, 10 marca 2015

Hot wingsy - pikantne, pieczone skrzydełka z kurczaka



Składniki (4 porcje):
16-20 skrzydełek z kurczaka
sól

marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka pikantnej pasty harissa z ostrych papryczek chilli
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)


Sposób przygotowania:
  1. Skrzydełka opłucz, osusz i poodcinaj części pozbawione mięsa.
  2. Natrzyj lekko solą (niezbyt mocno, gdyż sos sojowy również jest słony).
  3. Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej skrzydełka na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C. Skrzydełka wyjmij z marynaty i ułóż na blaszce do pieczenia, marynaty nie wylewaj.
  5. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-50 minut. W trakcie pieczenia, co kilka minut smaruj skrzydełka pozostałą marynatą przy pomocy pędzelka (jeżeli skrzydełka zbyt szybko się rumienią, należy wyłączyć górną grzałkę).
  6. Gotowe skrzydełka powinny być miękkie, mięso powinno łatwo odchodzić od kości, a skórka powinna być rumiana i błyszcząca od skarmelizowanego miodu.
Najlepszym dodatkiem będzie ryż i tajski słodki sos chilli.