środa, 4 marca 2015

Tarta cytrynowo - migdałowa



"Cookies are made of butter and love" - to norweskie przysłowie oddaje całą prawdę o tym, co jest najważniejszym składnikiem słodkich wypieków. Bo czyż mąka, jajka, cukier, owoce, czy inne produkty nie są tylko dodatkiem do masła okraszonego pasją? Zgadzając się w pełni z tą norweską mądrością ludową zapraszam na tartę cytrynowo-migdałową, w której masło gra pierwsze skrzypce zarówno w kruchym cieście, jak i cytrynowo-migdałowym kremie. To idealny przepis na teraz, kiedy wybór świeżych owoców nadających się do ciasta jest bardzo ograniczony, a do następnych jeszcze szmat czasu...

Składniki:
ciasto:
175g mąki pszennej
100g masła (użyłam masła Kerrygold)
25g cukru
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
odrobina mąki do wysypania formy

nadzienie:
4 jajka
200g cukru
Sok oraz skórka otarta z 3 cytryn
100g migdałów zblanszowanych, obranych i zmielonych na mąkę (można kupić gotową „mąkę migdałową”, najlepiej, żeby była zrobiona z migdałów bez skórek)
100ml śmietany kremówki
70g stopionego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 opakowanie płatków migdałowych
cukier puder



Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, wymieszaj, dodaj cukier oraz żółtko i zagniataj. Kiedy ciasto będzie wyglądało jak zacierka dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią i schowaj do lodówki na minimum godzinę. 
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki, aby ciasto nie przywarło. 
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 °C. 
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy o około 4 cm większej niż forma do tarty, a następnie wyłóż ciastem formę dokładnie dociskając je do jej ścianek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Z papieru do pieczenia wytnij koło o średnicy nieco mniejszej, niż średnica formy, połóż papier na cieście i wysyp na niego nasiona fasoli lub grochu, aby zapobiec wyrastaniu spodu tarty. 
  5. Wstaw formę z ciastem do piekarnika, piecz 10 minut, wyjmij z pieca i zdejmij papier oraz ziarna fasoli lub grochu. Wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 5 minut. 
  6. W czasie, gdy spód tarty się piecze, przygotuj nadzienie. W robocie kuchennym na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na gęstą masę. 
  7. Zmniejsz obroty miksera i dodaj do masy jajecznej sok i skórkę z cytryny oraz mąkę migdałową, a następnie śmietanę i masło. Przestań miksować, gdy tylko składniki się połączą. 
  8. Płynne nadzienie wlej do formy z ciastem i wstaw z powrotem do piekarnika na około 25-30 minut lub do czasu, kiedy wierzch tarty zrobi się złotawy. 
  9. Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni, posyp nimi upieczoną i schłodzoną tartę i udekoruj ją plasterkami cytryny. Całość można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: gdyby brzegi tarty zbyt mocno się rumieniły, można je okryć wąskim paskiem folii aluminiowej.