czwartek, 26 marca 2015

Tarta z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem cheddar


Dziś kolejny przepis z produktów marki Kerrygold. Tym razem wytrawna tarta, tak bardzo popularna we Francji. Do nadzienia dodałam ser cheddar, który rewelacyjnie komponuje się z suszonymi pomidorami i szpinakiem. “If you're afraid of butter, use cream.”- to słowa Julii Child. W tym daniu jest wszystko, jest masło i śmietana i jeszcze niezwykle pyszny ser. Niezdrowe? Nie przesadzajmy, dzięki temu tarta jest sycąca i mała porcja załatwia temat dużego głodu. Do tego koniecznie sałata i mamy lunch niczym w Prowansji.

Składniki (na tortownicę o średnicy 23-25 cm):
ciasto na spód tarty:
250 g mąki
125 g schłodzonego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko
1 łyżka utartego sera cheddar (użyłam sera mature cheddar marki Kerrygold)
szczypta soli
1-2 łyżki wody

nadzienie:
ok. 200 g świeżego szpinaku opłukanego i osuszonego
10-12 kawałków (połówek) suszonych pomidorów pokrojonych w paski
2-3 gałązki bazylii
300 ml śmietany kremówki
3 jajka i dodatkowo 2 żółtka
100 g utartego sera cheddar
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę soli i masło posiekane na drobne kawałki. Zagniataj ciasto, aż do momentu, kiedy będzie wyglądało, jak zacierki. Dodaj ser i roztrzepane jajko oraz wodę i szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę (lepiej na dłużej). 
  2. Nagrzej piekarnik do 200°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp mąką. 
  3. Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj cienko na kształt koła większego o 6-8 cm, niż forma. Ciasto przenieś na wałku do formy, wyłóż dokładnie dno i brzegi, nadwyżkę ciasta wystającą ponad krawędzie formy zetnij nożem. Dno podziurkuj widelcem. 
  4. Na dnie ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego suszoną fasolę tak, aby pokryć całe dno formy z ciastem (to zapobiegnie wyrastaniu spodu i „zjeżdżaniu” boków tarty). Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut. 
  5. W czasie, kiedy spód tarty się podpieka, przygotuj nadzienie. Jajka i żółtka roztrzep w misce, dodaj ser, sól, pieprz i posiekaną bazylię. 
  6. Szpinak przelej na sitku gorącą wodą, odcedź i dokładnie odciśnij resztę wody ręcznikiem papierowym. Pokrój na małe kawałki. 
  7. Mocno podgrzej śmietanę i powoli dolewaj ją do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodaj suszone pomidory i szpinak, wymieszaj. 
  8. Spód tarty wyjmij z piekarnika, usuń papier z fasolkami i wstaw ponownie do pieca na 5 minut przy temperaturze obniżonej do 180 °C. 
  9. Po wyjęciu podpieczonego spodu z piekarnika wypełnij go masą jajeczną z warzywami i wstaw ponownie do pieca, tym razem na 30-35 minut lub do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.
Uwaga: spód tarty można upiec dzień wcześniej, a przed podaniem wykonać tylko czynności zaczynające się od pkt. 7. Tarta najlepiej smakuje z mieszanką sałat polaną sosem vinegrette.