piątek, 22 maja 2015

Makaron bucatini z botwiną, orzechami i fetą

Składniki (2 porcje):
makaron bucatini (może tez być spaghetti lub tagliatelle)
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spory pęczek botwiny opłukany i osuszony
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki pokruszonej owczej fety
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:
  1. Zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron i ugotuj al dente.
  2. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć czosnek i zeszklij, dodaj sok z cytryny oraz gałązki botwiny i duś na małym ogniu.
  3. Gdy botwina jest prawie miękka, dodaj orzechy i masło, gotuj jeszcze minutę.
  4. Przecedzony makaron przełóż na patelnię z botwiną, wymieszaj, dopraw pieprzem, jeśli trzeba, to również solą i podaj posypany pokruszona fetą.