makaron bucatini (może tez być spaghetti lub tagliatelle)
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
2-3 łyżki soku z cytryny
1 spory pęczek botwiny opłukany i osuszony
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki pokruszonej owczej fety
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron i ugotuj al dente.
- Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć czosnek i zeszklij, dodaj sok z cytryny oraz gałązki botwiny i duś na małym ogniu.
- Gdy botwina jest prawie miękka, dodaj orzechy i masło, gotuj jeszcze minutę.
- Przecedzony makaron przełóż na patelnię z botwiną, wymieszaj, dopraw pieprzem, jeśli trzeba, to również solą i podaj posypany pokruszona fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz