Składniki (4 porcje):
1 opakowanie serka mascarpone 250g
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 12 dość grubych zielonych szparagów
3-5 liści czosnku niedźwiedziego (w zastępstwie można dać 1 łyżkę posiekanego, ostrego w smaku szczypiorku)
sól
mielony pieprz
2 łyżki obranych pistacji oraz dodatkowo 1 łyżka zmielonych pistacji
4 paluszki grissini (albo kilka krakersów)
Sposób przygotowania:
- Odetnij główki szparagów, pozostałe pędy pokrój na kawałki. Zagotuj posoloną wodę ze szczyptą cukru i sokiem z cytryny, wrzuć szparagi, główki wyjmij po minucie i odłóż na bok do dekoracji, resztę gotuj do miękkości (ok. 5 minut).
- Przecedzone i osuszone szparagi zmiksuj blenderem na pastę razem z czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorkiem (można dodatkowo przetrzeć, żeby pasta była bardziej aksamitna).
- Pastę przełóż do małego rondelka i podgrzewaj mieszając, aż odparuje i zgęstnieje.
- Gotową, przestudzoną pastę szparagową połącz z serkiem mascarpone, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj na jednolity krem. Krem dobrze jest wstawić na godzinę do lodówki, aby zgęstniał i schłodził się.
- W małych szklaneczkach wykładaj warstwami krem serowo-szparagowy, główki szparagów, pistacje i połamane grissini i ponownie krem serowo-szparagowy itd.
- Wierzch posyp zmielonymi pistacjami i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz