czwartek, 28 maja 2015

Maślano-cytrynowe ciasto z rabarbarem



To ciasto jest wspaniałe na letnie upały (tylko niech już wreszcie przyjdą). Połączenie rabarbaru i cytryny daje przyjemny, orzeźwiający smak, a stosunkowo duża zawartość masła i jajek w proporcji do mąki powoduje, że ciasto jest wilgotne i nie wysycha, jak drożdżowe, więc można cieszyć się jego smakiem również następnego dnia, jeśli tylko szansa doczekania następnego dnia będzie mu dana, w co raczej wątpię…
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
ok. 600g intensywnie czerwonego rabarbaru
240g masła Kerrygold
240g cukru pudru
6 jajek (osobno żółtka, osobno białka)
skórka otarta z 1,5 cytryny (uprzednio sparzonej)
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
1,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
sok z 1,5 cytryny
360 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:


  1. Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na kawałki o długości ok. 1,5-2 cm.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 
  3. W misce umieść miękkie masło i rozetrzyj na jednolity krem. Cały czas ucierając dodawaj po jednej łyżce cukier puder, aż zużyjesz połowę ilości, która jest w przepisie. Kiedy masło jest już roztarte z cukrem, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtka. 
  4. Równolegle, w misce robota kuchennego umieść białka i ubij je na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo pozostały cukier, aż masa białkowa stanie się gęsta i błyszcząca. 
  5. Do masy maślanej dodaj teraz skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią i aromat cytrynowy, wymieszaj. Następnie do masy dodawaj stopniowo sok z cytryny na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Masa zrobi się teraz gęsta i tłuczek do ucierania trzeba zastąpić łopatką. 
  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. 
  7. Ostatnim etapem będzie połączenia masy maślanej oraz białek ubitych z cukrem. Rób to powoli i ostrożnie, żeby dokładnie wmieszać pianę z białek w gęste ciasto maślane, ale jednocześnie, żeby piana z białek nie opadła. 
  8. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy. Połowę pokrojonego rabarbaru powciskaj w ciasto tak, aby znalazł się tuż pod powierzchnią, pozostałą ilość rozłóż na wierzchu ciasta. 
  9. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 50 minut, przed wyjęciem sprawdź drewnianym patyczkiem, czy wewnątrz nie pozostaje jeszcze surowe.

Po przestudzeniu posyp wierz cukrem pudrem. Smacznego!