piątek, 5 czerwca 2015

Kurczak nadziewany masłem tymiankowym w glazurze cytrynowo-miodowej


Kurczak nadziewany masłem tymiankowym w miodowo-cytrynowej glazurze
Ten kurczak, to klasyk kuchni francuskiej i niezbity dowód na to, że Francuzi, jak mało kto,  potrafią z banalnego produktu przygotować coś niezwykłego. W tym wypadku połączenie miodu i limonki z dość delikatnym w smaku mięsem, a wszystko pobłogosławione sporą ilością  masła (mocno promowanego do wielu potraw przez Julię Child) robi ze zwykłego ptaka wyrafinowane danie...

Składniki:

1 sporej wielkości kurczak,  najlepiej kukurydziany albo zagrodowy
sól
kilka gałązek tymianku

nadzienie:
4 czubate  łyżki masła (użyłam masła Kerrygold)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
otarta skórka z 1 cytryny (zużyj połowę, resztę zostaw do glazury)
otarta skórka z 1 limonki (zużyj połowę, resztę zostaw do glazury)
po łyżce soku z cytryny i limonki (reszta soku z całej cytryny i całej limonki również do glazury)
pieprz mielony, odrobina soli

dodatkowo do pieczenia:
1 cytryna
1 główka czosnku
gałązki tymianku i rozmarynu

glazura:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
sok i skórka z cytryny i limonki, które zostaną od nadzienia


Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka dokładnie oczyść, powycinaj tłuszcz, opłucz, wytrzyj papierowym ręcznikiem i natrzyj solą i tymiankiem  (nie rozcinaj). Odstaw do lodówki, najlepiej na noc. 
  2. Miękkie masło wymieszaj z pozostałymi składnikami  nadzienia na gładką maślaną masę. 
  3. Delikatnie palcami oddziel skórę kurczaka od mięsa (od strony brzucha). Nożem bez czubka nakładaj maślaną masę pod skórę kurczaka na piersi i uda (uważaj, żeby nie przeciąć skóry). Rozprowadź masło palcami przez skórę, aby pokryło możliwie dużą część kurczaka równą warstwą. 
  4. Nagrzej piekarnik do 180° C. Kurczaka ułóż w brytfannie z kratką, żeby soki z pieczenia spływały do brytfanny, a kurczak pozostał chrupiący. Obok kurczaka ułóż połówki cytryny, całą główkę czosnku przeciętą w poprzek oraz zioła. 
  5. Wstaw brytfannę do nagrzanego piekarnika i piecz ok 60-75 minut (zależy jaki duży jest kurczak). Podczas pieczenia co kilka minut obracaj kurczaka, polewaj sosem z pieczenia i za każdym razem przy pomocy pędzelka smaruj glazurą aż do zużycia całej glazury. W połowie pieczenia można wyłączyć górną grzałkę, żeby skóra nie zrumieniła się zbyt mocno (miód karmelizuje się dość szybko). Kurczak powinien zrobić się złoty i błyszczący, a sos intensywny, pełen smaków i bardzo aromatyczny.
Do tak przygotowanego kurczaka dobrze pasują wszelkie owocowe relishe, chutneye i wytawne konfitury z owoców i warzyw, na przykład ta z czerwonej cebuli i agrestu: http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/08/konfitura-do-miesa-z-czerwonej-cebuli-i.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz