czwartek, 8 października 2015

Maślane rilettes z łososia z tymiankiem cytrynowym i czerwonym pieprzem



Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 godziny i dłużej. Po upieczeniu rozdrobnione mięso zalewa się smalcem z pieczenia i schładza. Rilettes podaje się jako smarowidło do chleba lub grzanek.
W odróżnieniu od rilletes mięsnego, dzisiejsze rilettes z łososia można przygotować w 10 minut i od razu konsumować, do czego serdecznie zachęcam.
Składniki (1 słoik):
300g łososia wędzonego na ciepło
3 łyżki bardzo miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
kilka listków werbeny (można zastąpić melisą cytrynową)
1 łyżeczka listków świeżego tymianku cytrynowego (lub zwykłego)
1 łyżeczka rozkruszonych ziaren czerwonego pieprzu
1 łyżka mini kaparów (dowolnie)
1 łyżka jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:
  1. Łososia oczyść ze skóry, tłuszczu i ości, przełóż do miski i rozgnieć widelcem, dodaj miękkie masło i wymieszaj. 
  2. Dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekaną werbenę, tymianek, pieprz, kapary oraz jogurt i ponownie wymieszaj. Jeśli rilettes jest zbyt gęste, dodaj jeszcze odrobinę jogurtu.
    Rilettes podaj z bagietką lub grzankami.
Tak przygotowaną pastę z łososia można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem wyjmij rilettes z lodówki odpowiednio wcześnie, aby się ogrzało do temperatury pokojowej i nadawało do smarowania.