poniedziałek, 30 listopada 2015

Serowe fingerfoody w trzech odsłonach - idealne na andrzejkową lub karnawałową domówkę



Do przygotowania tych kuleczek serowych nie potrzeba żadnych wyszukanych produktów, wystarczy trochę twarogu i żółtego sera oraz posypka, którą można zrobić na mnóstwo sposobów. Kulki można obtoczyć w dowolnych orzechach lub migdałach, mielonej papryce, przyprawie curry, sezamie, świeżych lub suszonych ziołach lub w czymkolwiek, co podsuwa nam wyobraźnia.
Składniki (9 porcji):
masa serowa:
100 g utartego na drobnej tarce sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)
100 g twarogu śmietankowego
sól
pieprz mielony

do obtoczenia:
wariant 1: 2 łyżki obranych i posiekanych pistacji
wariant 2: 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka płatków suszonych pomidorów
wariant 3: 1 łyżka czarnego ziarnistego pieprzu, 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu, grubo zmielone lub młotkowane



Sposób przygotowania:
  1. W misce połącz obydwa sery, rozgnieć widelcem, a następnie wyrób ręką na jednolitą masę, dodaj sól i pieprz do smaku. 
  2. Z masy formuj kształtne kulki równej wielkości i odkładaj na bok. 
  3. Gotowe kulki obtocz w posypkach (po 3 szt). 
  4. Kulki serowe podaj w małych naczyńkach na sałatce, można polać kilkoma kroplami oliwy i wbić w nie drewniane patyczki.