poniedziałek, 18 stycznia 2016

Makaron bucatini z pesto szałwiowym i krewetkami


To jeden z tych obiadów, co to się je robi rachu ciachu, jeśli tylko ma się w lodówce pesto szałwiowe. Z resztą, nawet, jeśli by trzeba przygotować pesto na bieżąco, to i tak będzie to danie szybkie, bo zanim makaron się ugotuje, zrobimy pesto nie opóźniając obiadu. Tak, czy owak - rachu - ciachu.
Składniki (2 porcje):
makaron bucatini (może być też tagliatelle lub spaghetti)
3 łyżki pesto szałwiowego (przepis na pesto znajduje się tutaj)
6 - 8 szt krewetek na każdą porcję
1łyżka masła
sól
pieprz z młynka



Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Krewetki opłucz, osusz i podsmaż krótko na gorącym maśle, posól odrobinę.
  3. Gotowy makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto oraz podsmażonymi krewetkami.
  4. Przed podaniem posyp pieprzem z młynka. Pyszne!