czwartek, 4 lutego 2016

Krem buraczkowo - jabłkowy z kozim serkiem i chrzanową nutą

Składniki (ok. 6 porcji):
4 średniej wielkości buraczki
2 kwaśne jabłka
3/4 litra rosołu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka soku z jabłek
kilka gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek)
sól
pieprz mielony
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki koziego serka twarogowego (ok. 75g)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
zielone listki do dekoracji (użyłam młodych listków buraka)

Sposób przygotowania:
  1. Buraczki i jabłka obierz, wrzuć do 0,5l gorącego rosołu dodając kilka kropli soku z cytryny oraz zioła. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  2. Gdy buraczki są miękkie usuń zioła i zmiksuj zupę blenderem na krem.
  3. Dolej sok jabłkowy i taką ilość rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. W miseczce wymieszaj serek kozi, jogurt i chrzan.
  5. Zupę podaj udekorowaną serowo-jogurtowym kremem oraz zielonymi listkami lub kiełkami.