wtorek, 16 lutego 2016

Tajska żółta pasta curry domowej roboty


Żółta pasta curry, podobnie jak zielona i czerwona, jest podstawowym składnikiem tajskich dań typu curry. W przeciwieństwie jednak do zielonej i czerwonej, żółta pasta zawiera nie tylko chilli, szalotki, czosnek i trawę cytrynową, ale również kumin i ziarna kolendry, które wnoszą do aromatu i smaku nutę indyjską. Żółta pasta jest niezwykle aromatyczna i pikantna. Pikanterię równoważy nieco dodatek mleka kokosowego w potrawach.
Składniki (2 łyżki gotowej pasty):
3 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
3 suszone strączki czerwonego chili pokruszone na małe kawałki (razem z pestkami)
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części) pokrojonej w cienkie krążki
3 szalotki drobno posiekane
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pasty krewetkowej lub 1 łyżka suszonych krewetek (jedno i drugie do kupienia w internetowych lub stacjonarnych sklepach z żywnością orientalną)


Sposób przygotowania:
  1. Kolendrę i kumin upraż lekko na suchej patelni (będą bardziej aromatyczne i łatwiejsze do zmiażdżenia).
  2. Przestudzone ziarna przełóż do moździerza i rozetrzyj razem z pokruszonymi papryczkami chili.
  3. Dodaj pozostałe składniki i ucieraj w moździerzu, aż powstanie jednolita pasta. Alternatywnie można wszystko razem zmielić w młynku.
Pastę można przechowywać w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni.

Przepis adaptowany z książki "The Food of Thailand - a journey for food lovers"