czwartek, 31 marca 2016

Sycylijska sałatka z czerwonych pomarańczy, kopru włoskiego i kaparów

Składniki (2 porcje):
1 mała bulwa kopru włoskiego
sok z 1/2 cytryny
2 czerwone pomarańcze sycylijskie
2 duże garście zielonych liści (użyłam rukwi, ale może być również rukola)
1/2 czerwonej cebuli
2 czubate łyżki pestek granatu
2 łyżki kaparów

sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli



Sposób przygotowania:
  1. Koper włoski obierz z zewnętrznych liści, pokrój na krążki, skrop sokiem z cytryny i odstaw do zamarynowania na 10 minut.
  2. Pomarańcze obierz ze skóry i podziel na dzwonka.
  3. Cebulę pokrój w cieniutkie wiórki.
  4. Składniki sosu wymieszaj na gładką emulsję.
  5. W miskach umieść liście sałaty, dodaj pomarańcze i koper włoski, posyp pestkami granatu, wiórkami cebuli i kaparami. 
  6. Sałatkę polej sosem i od razu podawaj.