czwartek, 14 kwietnia 2016

Sałatka w odcieniach czerwieni, czyli burak, cykoria i czerwone pomarańcze

Składniki (2 porcje):
2 czerwone cykorie
2 czerwone pomarańcze
1 sporej wielkości upieczony burak
mała garść orzechów laskowych
czerwone liście rzodkiewki (jeśli nie mamy, to mogą być kiełki)
1 łyżka jagód goji

sos:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
szczypta soli
szczypta cukru




Sposób przygotowania:
Przed przygotowaniem sałatki dobrze jest pozbawić cykorię charakterystycznej goryczki. W tym celu na dno miseczki wsyp 2-3 łyżki soli i ustaw cykorie tak, aby ich głąby były zagłębione w soli. Zostaw na ok. 2 godziny lub dłużej. Goryczka zniknie, a cykorie pozostaną chrupiące.
  1. Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój na plastry, a potem każdy plaster na połówki lub ćwiartki.
  2. Podobnie postąp z burakiem.
  3. Orzechy upraż na suchej patelni na rumiany kolor, kiedy ostygną podziel je na połówki.
  4. Składniki sosu wymieszaj energicznie na gładką emulsję.
  5. Na talerzach rozłóż liście cykorii, kawałki buraka i pomarańczy, posyp liśćmi rzodkiewki (lub kiełkami), orzechami i jagodami goji. Polej sosem i podaj. Mniam...