czwartek, 26 maja 2016

Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami z maślano-cytrynowym sosem


Składniki (2 porcje):
makaron pappardelle lub tagliatelle (ilość na 2 porcje)
10 główek zielonych szparagów
1 łyżka oleju
1 posiekany ząbek czosnku
1 drobno pokrojona papryczka pepperoni
10-12 obranych krewetek
sól
80g solonego masła (użyłam solonego masła Kerrygold)
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
4 listki mięty
pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, na gotującą wrzuć makaron i ugotuj go al dente.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje, w małym garnuszku ugotuj główki szparagów: wrzuć na gotującą, posoloną wodę na 4 minuty. Odcedź i trzymaj w cieple.
  3.  Równocześnie, na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek oraz chilli i smaż do zeszklenia, następnie dodaj krewetki i smaż je kilka minut, aż lekko się zrumienią, na koniec lekko je posól. Gotowe krewetki przełóż do miseczki i trzymaj w cieple.
  4.  Na patelnię po krewetkach wyłóż masło, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki mięty i chwilę podgrzewaj mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.
  5.  Ugotowany makaron przełóż na patelnię z masłem, dodaj szparagi oraz krewetki i delikatnie wymieszaj. Makaron podaj posypany świeżo zmielonym pieprzem.