sobota, 18 czerwca 2016

Twaróg z zieleniną i pieczonymi rzodkiewkami, czyli tradycyjny gzik we współczesnym wydaniu


Taki sobie, po prostu, gzik z zieleniną, ale jego tajemniczym składnikiem jest dodatek listków młodego selera, który naprawdę robi różnicę..., podobnie jak pieczone rzodkiewki, które z intensywnie czerwonych po upieczeniu stają się marmurkowo różowe. Takimi prostymi zabiegami można odmienić zwykły twaróg w coś niebanalnego, co gorąco polecam.
Składniki (2 porcje):
1 pęczek jędrnych rzodkiewek
gruboziarnista sól
odrobina oliwy
250 - 300 g białego, półtłustego sera
odrobina chudej, słodkiej śmietany lub w wersji lżejszej mleka
spora garść mieszanej zieleniny: pietruszki, szczypiorku, koperku i młodych listków selera (takich ze środka, które rosną przy samym korzeniu)



Sposób przygotowania:
  1. Rzodkiewki opłucz, osusz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz około 20 minut.
  2. Biały ser przełóż do głębokiej miski, rozdrobnij widelcem, dodaj opłukaną i wstępnie posiekaną zieleninę oraz 3-4 łyżki mleka lub śmietany i zmiksuj blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj więcej śmietany lub mleka. Dopraw solą do smaku.
  3. Twaróg podaj z pieczonymi rzodkiewkami skropiony kilkoma kroplami oliwy.