2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
2 szalotki obrane i posiekane
3/4 szklanki ryżu do risotto
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 mały pęczek botwiny opłukany i drobno pokrojony (razem z 1 buraczkiem)
ok. 600 ml rosołu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
ok. 80 g sera koziego (użyłam obranej ze skórki roladki President Sainte Maure)
Sposób przygotowania:
- Oliwę podgrzej w rondlu, dodaj czosnek i szalotki, smaż powoli do zeszklenia.
- Dodaj ryż i smaż dalej razem pilnując, żeby ryż się nie zrumienił.
- Gdy ryż zrobi się lekko szklisty, dodaj skórkę i sok z cytryny oraz cząber.
- Gdy sok odparuje, dodaj pokrojoną botwinę i zacznij podlewać ryż rosołem dodając go po trochu w miarę, jak płyn się wygotowuje. Risotto mieszaj regularnie.
- Kiedy ryż jest już miękki na wierzchu i delikatnie chrupiący wewnątrz, risotto ma dosyć gotowania. Dopraw je do smaku solą i pieprzem.
- Risotto zdejmij z ognia, dodaj masło oraz ser i szybko zamieszaj, powinno być kremowe, wręcz "maziste".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz